marți, 21 iunie 2011

Cha-Cha-Cha

 Cha-cha-chaCha-Cha-Cha apartine de ramura latino americane a dansurilor competitive. Dansul este una dintre cele mai noi fenomene a dezvoltarii muzicii afro-cubaneze, si tot asa ca si Mambo, prima data a fost un gen muzical. Dans creat in mod artificial, o versiune de Mambo si Rumba.
Relativ rapid, se manifesta intr-un spatiu redus, cu un stil foarte ingenios si jucaus.

Creatorul dansului, Enrique Jorrin, un muzician cubanez, in 1953 din dansul Mambo interpretat cu viteza prea mare - care nu a avut prea mare succes – a dezvoltat Mambo-Cha-Cha-Cha, care a fost putin mai lent. In New York City pe Broadway, Palladiumul este marcat ca si leaganul dansului Cha-Cha-Cha.


Cuvantul Cha-Cha-Cha se poate considera partea ritmica a muzicii, - ca si triola – care este „exprimat” in mod clar de catre muzicieni si interpretata de dansatori prin trei pasi mici.

Ritmuri cubaneze Chasse-urile in Cha-Cha-Cha se formeaza din unitatea celor trei pasi care le facem in forma de baza. Sa avem grija ca marimea pasilor sa nu depaseasca latimea soldurilor. Chasse-urile le putem juca prin intoarceri sau fara, inainte sau inapoi, lateral sau pe loc. Miscarile soldului in timpul dansului sunt urmarile plasarii centrului de greutate a corpului pe piciorul intins. Este important ca sa evitam miscarile artificiale ale soldului in mod constient, deoarece acesta este mai putin elegant. Miscarile naturale ale soldului insa niciodata nu par a fi exagerate.

Muzica si dansul atragator cubanez prima data a cucerit America de Nord, unde incepand din 1954 a devenit cel mai popular dans de moda. In acelasi timp si Europa a fost deschisa spre dansurile si muzica Americii latine si dintr-o data Cha-Cha-Cha a devenit popular in mai multe tari ( de exemplu in Germania, in 1957 Gerd si Traute Hadrich au prezentat de prima data dansul la congresul asociatiei profesorilor de dans germani). Cu ritmul clar, curat si bogat in variatii cu figuri vesele dansul a adus succes rapid.

Cha-cha-cha CubaSe caracterizeaza prin faptul ca figurile de baza se pot transpune si in Rumba. Intre timp desigur trebuie sa avem in vedere ca interpretarea figurilor transpuse sa corespunda caracterului dansului respectiv. In timpul jocului perechile se simt libere, sunt veseli si incantati unul de altul. Sunt hotarati, se joaca un pic cu partenerul, si in acelasi timp si cu publicul.
Cha-Cha-Cha ca orice dans latin-american in 1961 a fost acceptat in randul dansurilor competitionale. De atunci este unul dintre cei mai indragite dansuri la competitiile dansurilor latinesti. Muzica este rapida, obraznica, temperamentala, cocheta si intrerupta. Curiozitatea lui este ca pe multe piese disco se poate dansa Cha-Cha-Cha.

Tact: 4/4.
Cadenta: 32-34 tact/minut in functie de virtuozitate. La concursuri se prevede 32 tact/minut.
Ritm: 2-3-4 si 1, 2-3-cha-cha-chaa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu