marți, 21 iunie 2011

Istoria dansului

Istoria Dansului

Istoria Dansului
 
Dansul a existat inca de la inceputurile omenirii .Poate chiar inainte sa apara primele triburi, dar sigur cu aparitia lor a aparut si primul dans. Asadar dansurile isi au originea din cele mai stravechi timpuri. Inca din acele vremuri dansul facea parte din viata oamenilor nu doar ca distractie. Nu se putea concepe dansul daca nu avea o tema despre nastere, moarte, renasterea naturii, anotimpuri, maturizarea adolescentilor, casatorie, plecarea la vanatoarea , castigarea unei batalii sau razboi cu vecinii. Se folosea dansul si pentru agricultura , venerarea zeilor, sexualitate, prosperitatea sau alungarea relelor .
In timp dansul nu a mai avut aceeasi semnificatie el insemnand in ziua de azi doar o forma de arta si o modalitate de comunicare si inplicare intre parcicipanti.
Aristotel explica originea ritmului referindu-se mai ales la bătăile inimii, metronomul perfect.
Astfel in timp sau desprins mai multe tipuri de dansuri, care au diverse semnificatii dar un sigur scop acela de a arata si a scoate la iveala cele mai elaborate miscari, tinuta morala, manierele si eleganta dansatorului.
La inceput intre dansurile folclorice si cele de societate nu prea era o mare diferenta , apoi in timp, a capatat alte aspecte .Menuetul a fost inca din secolul 17 un dans al elegantei deorece se practica la curtile aristrocratiei. Valsul a fost destul de popular la vremea lui dar si destul de controversat din cauza tinutei foarte apropiate dintre cei doi parteneri de dans.
Cele doua razboaie mondiale au remodelat dansurile.Asadar in secolul XX au aparut foxtrotul si shimmy . Dupa ce femeile au inceput sa aibe drept de vot a aparut in 1920 charlestonul. Din imporovizatiile de Swing din anii 40 a aparut Jitterbug. In anii 50 a aparut rock-n-roll-ul.
Dansul de salon (ballroom dance) este astfel impartit: international si american. In stilul “american” exista dansuri “ritmate” si dansuri “moi” (smooth dance). Categoria “ritmata” din stilul american este asemanatoare cu cea “latino-americana” din stilul international, dupa cum si categoria “smooth” este asemanatoare cu cea “standard”. Dansul de salon poate fi considerat dans de societate pentru ca incurajeaza interactiunea sociala, deoarece partenerii danseaza in pereche. Principiile specifice pot fi aplicate oricarui tip de dans, indiferent ca este rock, disco sau vals clasic si aceasta pentru ca dansurile de salon au un tempo strict de 3/4 sau 4/4.
Din dansurile internationale sau cele latino americane cele mai cunoscutele ritmuri sunt: mambo, salsa, merengue, bossa nova si multe altele, din acestea doar 5 sunt incluse in clasa internationala sectiunea “latino” (Samba, Rumba, Cha-Cha, Jive si Paso Doble) in timp ce la sectiunea “standard” cele 5 dansuri sunt: Vals vienez, Vals lent, Tango, Slow Fox, Quick Step.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu